Fyllda saffransbullar
Min vän Linn testar ett nytt recept för lussekatter varje år och är i tillägg helt grym på att baka. Precis rätt person att fråga när man söker ett gott recept på lussebullar med andra ord! Hon sa att dessa kunde vara dom godaste hon hade gjort och efter att ha provbakat måste jag hålla med om att dom är galet goda.
Receptet kommer från Mitt Kök, klicka här för att komma till recept på fyllning och här för recept på degen.
- Lussebullar
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella lätt
- 0,5 g saffran, en påse
- 1,5 dl vit baksirap
- 0,5 tsk salt
- 17 dl kärnvetemjöl med fullkorn, cirka, eller vanligt kärnvetemjöl
- 100 g smör
- Garnering
- russin
- ägg
- Fyllning
- 125 g smör
- 1 dl socker
- 2 tsk äkta vaniljsocker
- Pensling
- ägg, pärlsocker
- Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
- Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.
- Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
- Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
- Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till cirka 35 kusar eller fantasifigurer.
- Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 i 10–15 minuter.
- Dela degen i två bitar och rulla längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla bullar. Lägg på plåt med bakpapper.
- Rör ihop smör, socker och vaniljsocker och tryck ner en klick mitt i varje bulle. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på rikligt med pärlsocker. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter.
