Saffranmazariner

Dom här bakade faktiskt Grinchen och man vet att han har lyckats när jag ber honom stoppa dom i frysen. I källaren. Det var den enda lösningen för att lyckas spara några till jul... Fast nu när jag tänker på det så undrar jag om jag inte ska ta mig en tur ner för att norpa åt mig ett par till...
 
Receptet hittar ni här hos duktiga Bambi. Det är en av få bloggar jag själv läser, hon uppdaterar ofta med goda och smidiga recept på både mat och bak. Den enda skillnaden är att vi bytte ut mandelspånen hon hade ovanpå mot en enkel glasyr.
 
 
 
Mördeg
120 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
 
Fyllning
50 g smör + 100 g smör, rumstempererat
½ g saffran
400 g mandelmassa
2 ägg + 3 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
 
Glasyr
2 dl florsocker
1-2 matskedar vatten
 
Garnering
Tujakvist (funkar med vilken barrväst som helst)
Granatäppelkärnor (finns att köpa frysta, supersmidigt!)
 
1. Knåda samman alla ingredienserna till mördegen. Plasta in den och låt den vila i kylen i ca 20 min.
2. Medan mördegen är i kylen så kan du börja med fyllningen. Sätt på ugnen på 200 grader. Smält 50 g smör, blanda i saffran och ställ åt sidan.
3. Riv mandelmassan och rör ihop den med 100 g rumsvarmt smör till en slät massa.
4. Tillsätt det smälta smöret med saffranen. Blanda sen i äggen och äggulor, en i taget.
5. Blanda till sist ner vaniljsocker och mjöl tills du får en härligt gul och slät massa.
6. Kavla sedan ut mördegen på ett mjölat bakbord. Ta ut bottnar med en rund utstickare eller glas. Tryck sedan ut dom i formar.
7. Fyll sedan formarna med fyllningen (enklast med hjälp av två matskedar). Ha sedan på lite mandelspån på toppen.
8. Grädda mazarinerna mitt i ugnen i ca 16-18 minuter.
9. När mazarinerna har svalnat så är det bara att blanda glasyren och bre den över kakorna.

Kommentera här: